EL CAU DE PINEDAL'Agrupament Escolta i Guia Montpalau és una organització sense ànim de lucre, que treballa a Pineda, per educar els joves seguint les directrius de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi. El sistema pedagògic de la nostra entitat, vol formar persones dins d'un marc que contempla tres opcions principals; espiritualitat, país i natura. Aquests punts, es tracten sempre desde la co-educació.
Durant el curs 2015-2016, l'Agrupament està format per 5 branques que són Castors/Llúdrigues, Llops/Daines, Ràngers/Noies Guies, Pioners/Caravel.les i Truc. Aquest any, l'Agrupament està format per uns 120 infants i joves repartits en les diferents unitats. En total som una vintena de caps i no cal dir que dediquem el nostre temps en fer la tasca educativa de form altruïsta.
Per últim, cal remarcar que aquest any l'entitat compleix 53 anys de tasca educativa ininterrompuda a Pineda. Aquest fet ens encoratja a continuar amb una feina que ha permès que molts joves i ara adults, hagin "passat" pel Cau. Les dificultats per les que ha passat la nostra entitat, han sigut moltes, però això no ha sigut un motiu perquè l'Agrupament hagi desaparegut, tal i com ha passat en d'altres poblacions. N'estem orgullosos, i tenim la intenció de continuar amb la nostra tasca educativa i de lleure amb els infants i joves de Pineda.

HISTÒRIA


Robert Stephenson Smyth Baden-Powell va néixer a Londres, Anglaterra, el 22 de febrer de 1857. Quan Baden Powell tenia solament tres anys, mor el seu pare, deixant a la seva mare amb set fills, el major amb menys de catorze anys d'edat, amb freqüència van sofrir penalitats. BP va viure sempre a l'aire lliure, en companyia dels seus quatre germans, fent excursions i acampant en molts llocs d'Anglaterra.
Als tretze anys estudia amb beca en l'Escola de Charterhouse de Londres. No és un estudiant distingit, ja que els seus professors descobreixen la seva gran facilitat per a "dormir a classe". Els llocs més freqüents per als seus jocs són els boscos que estan al costat de l'escola. L'any 1.877 entra a l'exèrcit i és destinat a Bombai, Afganistan i Sud-àfrica.
Banden Powell descobreix que pot ajudar a la joventut i estudia els sistemes educatius, i treballa en la idea de l'Escoltisme. L'estiu de 1907 va dur amb ell a un grup de vint nois a la illa de Brownsea, al Canal de la Mànega, al primer Campament Escolta que el món va contemplar.
El Moviment va créixer i va créixer; per a 1910 havia arribat a tals proporcions, que BP es va adonar que l'Escoltisme anava a ser la seva obra. Va tenir la visió i la fe per a reconèixer que podia fer més per la seva pàtria educant a les generacions naixents, perquè els seus components es convertissin en bons ciutadans, que entrenant a homes per a convertir-los en bons soldats.
I per tant, va renunciar al seu lloc en l'exèrcit on ja ostentava el grau de Tinent General i es va embarcar en la seva "segona vida" -com ell la cridava-, la seva vida de servei al món a través de l'Escoltisme. Va treballar moltíssim i als 80 anys, va tornar a la seva estimada Àfrica en companyia de la seva esposa, Lady Olave, qui havia estat la seva col·laboradora en tots els seus esforços i qui, a més, era la Cap de les Guies, Moviment també creat per Baden Powell i Lady Olave. Es van establir a Kenya, en un lloc tranquil. Aquí va morir BP el 8 de gener de 1941, un mes abans de complir els seus 84 anys. A la seva tomba, hi ha el signe de final de pista, com signatura d'una missió complerta en favor de la nova joventut de tot el món. Lady Olave mor el 1977 a Londres.

EL Testament de Baden Powell


"Estimats Escoltes, Si mai heu vist el conte "Peter Pan", recordareu que el cap dels pirates sempre estava fent el seu últim discurs de comiat per por de què, quan li arribés l'hora de la mort, no fos a temps de donar-lo a conèixer. Això és el que em passa a mi, i per tant, encara que en aquest moment no m'estic pas morint, ho faré un d'aquest dies i voldria dir-vos uns mots de comiat. Recordeu: aquests seran els últims mots que sentireu de mi, per tant, mediteu-los.
He tingut una vida molt feliç, i voldria que també la tinguéssiu cadascun de vosaltres. Estic convençut que Déu ens posa en aquest món tan meravellós per a ser feliços i gaudir de la vida. Però la felicitat no s'obté pas fent-se ric, ni tan sols reeixint en la carrera ni satisfent tots els gustos. Un bon pas cap a la felicitat és fer-se sa i fort mentre sou nois, perquè pugueu ésser útils i, per tant, gaudir de la vida quan sigueu homes.
L'estudi de la natura us demostrarà quantes belleses i meravelles ha posat Déu en el món de que gaudiu. Acontenteu-vos amb la part que us ha tocat i traieu-ne d'ella el millor partit que pugueu. Mireu sempre el cantó bo de les coses, i no pas el dolent.
Però el camí autèntic per arribar a la felicitat és fent feliç a l'altre gent. Procureu deixar aquest món millor de com l'heu trobat, i així, quan us arribi l'hora de la mort, podreu morir feliços pensant que no heu malgastat el temps, sinó que vau fer tot el possible per fer el bé. Estigueu "Sempre a Punt" per a viure feliços i per morir feliços; sigueu fidels, sempre, a la vostra Promesa Escolta -àdhuc quan ja no sigueu nois- i Déu us hi ajudarà. -El vostre amic-"

L'Escoltisme a Catalunya


Mossèn Batlle nasqué el 1888 a Sitges. Va entrar a l'escoltisme el 1928 a través de l'Agrupament Mare de Déu de Montserrat. Quan tornava d'excursió de la Pica d'Estats amb els seus minyons, van assabentar-se de que la policia havia entrat als caus i que els havien destrossat. Es van refugiar al ferrer d'Àreu, i ell va marxar a Suïssa. Va tornar a Catalunya el 1939 i va morir a Barcelona el 1955.
Josep Mª Batista i Roca va néixer a Barcelona el 1895. A l'igual que Mn. Batlle, va ser un dels introductors de l'escoltisme a Catalunya. A més havia creat l'agrupació política Palestra. El 1939 es va exiliar a Gran Bretanya i va morir a Barcelona el 1978. El 1927 Batista i Roca va fer una conferència per explicar en què consistia el mètode escolta. I a la vegada es realitzava el primer curset ( o FOCA Bàsica ), que en aquella època constava de 16 lliçons i 6 sortides en un mateix trimestre per als nous guies excursionistes.
En la fundació dels Minyons de Muntanya ( durant els anys 1928-1930 ), van aplicar el mètode escolta en les seves activitats, però no podien utilitzar la terminologia escolta ni els signes distintius. El 1928 es va fer el primer campament general de Guies Excursionistes i Minyons de Muntanya al Papiol. Els Minyons de Muntanya van començar a fer campaments cada any, a partir del 1932 a la finca de Llorà, prop de Collsacabra.
La primera branca femenina de l'escoltisme, es van reorganitzar a l'octubre de 1931 al col.legi de les germanes carmelites de Gràcia ( Barcelona ) amb la germana Mª Teresa Moliné ajudada per Mossèn Batlle. Doncs va ser ell qui li va proposar de formar un agrupament i li va proporcionar llibres de guiatge anglès i francès per conèixer l'escoltisme. Van fundar l'agrupament amb el nom de Congesta, ja que van relacionar el nom amb la blancor de la neu i a la resistència a les tempestes d'alta muntanya. El 1933, 100 Minyons de Muntanya van celebrar la primer missa a l'aire lliure, dita per Mossèn Batlle. Al campament s'hi van plantar vint tendes. El 12 de febrer de 1933, 16 noies van fer la promesa al Claustre de Sant Jeroni de Murtra, a Badalona.
A mitja dècada dels 60, amb la reforma educativa van sorgir les branques de R/NG i P/C, que abans eren seccions unitàries: els homes eren nois d'11 a 16 anys i s'anomenaven PATRULLES i les dones eren noies d'11 a 16 anys i que es feien dir GARBES. Els PIONERS van adoptar la camisa vermella per recordar als pioners rojos de la Unió Soviètica, substituint la camisa caqui o gris tradicional. Les CARAVEL.LES, el van copiar del nom d'un famós model d'avió francès de l'època les Guides de France. A Catalunya el nom es va associar a les 3 galeres de Cristòfor Colom. Des de 1969 al carrer Llúria núm. 7 va ser la seu de Minyons i Guies de Barcelona. 30 anys més tard, al 1999 la nova seu de Minyons Escoltes i Guies St. Jordi és a Valldoreix a la masia Can Cadena.
L'any 1972 es va començar a constituir la nova branca de TRUC (TOTS A LA RECERCA D'UN COMPROMÍS.)
Entre 1969 i 1974 els Minyons i les Guies van anar adoptant la coeducació i van acabar per fusionar-se al 1977 amb el nom de Minyons Escoltes i Guies St. Jordi de Catalunya.
TANT COM PUC és el lema de C/LL fins a LL/D. SEMPRE A PUNT és el lema de R/NG fins a TRUC.
El 22 de febrer és el dia escolta internacional, que commemora el naixement de Baden Powell i de Lady Olave ( també va néixer el mateix dia ), i aquest dia també és conegut com la Diada del Pensament.

BRANQUESA Pineda som un centenar de nens i nens i joves. Ens dividim en branques o unitats i treballem segons el mètode escolta. Donem responsabilitats i fem confiança i ens agrada fer bé les coses. Som una entitat crítica amb allò que no ens agrada i fem partíceps als joves. Som una entitat del lleure que treballem per la transformació social i per tant, no juguem, sinó que creixem jugant. Això i molt més és l'escoltisme. Una aventura... t'hi apuntes?

CASTORS / LLÚDRIGUES -de 6 a 8 anys-Els Castors i les Llúdrigues som els més petits de l’agrupament, però això no vol dir que no poguem fer grans projectes! Aprenem a conviure amb els companys i a ésser més autònoms. Tenim màxima il·lusió per descobrir el nostre entorn, jugar i somiar; al Cau tot és possible!
Per molts, és el primer cop que dormim fora de casa i és una gran aventura! A vegades ens enyorem, però ens encanta fer pilons als caps, dur la motxilla, jugar a ‘Castorets sortiu’ i fer molts amics.

LLOPS / DAINESEls Llops i Daines -de 8 a 11 anys- És l'edat entusiasta de l'expressió i la creativitat, on la imaginació és al servei del joc i de les activitats. Les nenes i nens aprenen a conviure en grup i a treballar en equip. Comencen a tenir els seus propis valors i es consoliden els hàbits que van formant la seva personalitat. "aprenem a fer coses útils i a més, descobrim una pila de coses! No em perdo ni un sol cau! Tots contra els caaaaps!"

RANGERS / NOIES GUIARàngers i Noies Guies -de 12 a 14 anys- És l'edat de l'afirmació d'un mateix, on el desig de projectes i de reptes es fa més present. Els nois i les noies desenvolupen el caràcter, les actituds i la capacitat de viure conjuntament i enriqueixen la seva personalitat. La implicació en els projectes potencia el seu compromís personal. "ho tenim kl@r; al K1 podem fer coses que no fem ni a kasa ni a l'eskola -no mola-. Fem unes sortides, que flipes kul-ega!"

PIONERS / CARAVEL·LES


Pioners i Caravel.les -de 14 a 16 anys És el temps decisiu per als ideals, per a les preguntes i les ambicions. Noies i nois perfilen i concreten les seves responsabilitats. Són ells i elles els veritables protagonistes de la vida de la unitat: en són membres actius, i el grup pren una gran importància. Cada activitat és una proesa i cada pioner i caravel.la s'ho pren com una cosa que cal aconseguir. Els Pioners i Caravel.les de Pineda sabem que han d'afrontar les dificultats sense por. "els pioners i les caravel.les passem al davant amb tot. No hi ha cap projecte que ens faci por. Som conscients que per fer coses de profit s'ha de pencar. Volem ser això; capdavanters!"

TRUCSEls Truc -de 17 a 19 anys- Els joves passen a assumir responsabilitats i no tenen "cap", sinó animador. L'animador junt amb els Truc s'encarreguen de convertir la seva unitat en un eina de servei, al propi agrupament i en la vida diària, dins i fora de la nostra població.Volem fer el servei a la societat, però també a nosaltres mateixos. I quina alegria, amic! "eh "gente"!, falta molt o que? "perquè hem vingut, per veure això, montanyes?! uf..."

CAPS


Ser cap és fer viure a infants i joves els valors en què es basa l'escoltisme al nostre país, de forma voluntària, formant-se constantment i adquirint coneixements. I comporta assumir una gran responsabilitat, però també viure moments inoblidables i posar la pròpia energia i les pròpies capacitats al servei de l'educació d'infants i joves. Els caps són els joves educadors i educadores que formen l'eix essencial del moviment escolta. Contínuament ens plantejem coses i volem deixar el nostre entorn una mica millor de com el veiem. Per això estem en contínua transformació, som crítics, i volem formar persones de veritat! Els equips de caps ens reunim al Consell de Caps, on s'organitza el funcionament del Cau i on es du a terme el seguiment pedagògic de les activitats. En total, l'equip de caps a Pineda està format per 22 persones. Alguns tractem directament amb els nens i joves, mentre que també hi ha els Caps d'Agrupament, el Tresorer, el Secretari, l'Animador de la Fe, I el cap pedagògic. Si després d'això, vols ser cap, ho tens molt fàcil, però ja veus que hi ha molta feina! I demanem sobretot molt de compromís. No tothom pot ser un cap del cau. Cal que ho tinguis clar. També hi ha col.laboradors que potser no dediquem cada setmana al cau, però de tant en tant fem un cop de ma. Posa't en contacte amb qualsevol dels caps del Cau de Pineda, o vine al nostre Cau, els dissabtes a la tarda. Has de tenir clar, que tot plegat és una decisió personal que et suposarà moltes hores, et donarà feina i alguns maldecaps. A canvi, podras créixer, perquè... per fer-te gran, t'has de fer petit!